Monument for Genforeningen 1920

Søg efter monumenter:

Billeder

Bogenses genforeningsmonument på Bogense Havn.
Foto: www.nordfynsweb.dk, Benny Doré

Hvad mindes

Begivenhed Genforeningen 1920: Begivenheden som sådan

Tilblivelse

Indvielsesdato 09/07 - 1920
Indvielsesceremoniel Byen var i festskrud fra morgenstunden, og på kirkegården var den store fællesgrav pyntet med en stor laurbærkrans. Også enkeltgravene var pyntede. Fra klokken 8-9 om morgenen var der koncert i byens gader. Ved middagstid standsede alle byens virksomheder arbejdet, og butikkerne lukkede, så alle kunne deltage i den store fest.

Efter en festgudstjeneste i kirken var der samling på torvet, hvorfra processionen til Anlæget skulle udgå. Over 4000 mennesker deltog, så det var den største procession i Bogense i mands minde.

Forest gik De Unges Idræt's Orkester, og dernæst kom børnene med Dannebrogsflag, fulgt af godt 20 faner fra diverse foreninger. De blev fulgt af en blomstersmykket Charabanc (hestevogn) med de lokale, gamle veteraner, som var festens æresgæster. Derefter kom Bogense Musikkorps, byrådet, festkomiteen og den tusindtallige menneskemængde.

Borgmester Trautner indledte med ordene: "Veteraner!, Danske Piger og Drenge!, Danske Mænd og Kvinder! I ved hvorfor vi er samlet i Dag. Nu er Dagen der! Nu er Søndrejyderne kommen Hjem. Dagen er der, som vore Fædre har kæmpet for, vore Mødre grædt for; den dag, som vi, deres Børn, ikke turde haabe at opleve. Sønderjyderne er kommen Hjem! - Der blev nogle tilbage. De har stadig Hundevagten, maa stadig ofre sig, som de hidtil har gjort, for at vi Andre, for at vor fælles Moder, for at Danmark kan bestaa. Det er vort Haab, at de aldrig maa blive trætte, at vi aldrig ser de Sidste, som der staar i Sangen. Og vi maa aldrig glemme dem på deres udsatte Post. - Men selv om der er vemod i vor Glæde, saa skal denne Dag dog kun være en Glædesdag - en Dag, vi hvert Aar i Fremtiden vil fejre. Og lad os alle raabe et 9-foldigt Hurra for vort Fædreland. Danmark leve!"

Overlærer Christensen skulle afsløre mindestenen og sagde:

"Den store Sten, som nu skal afsløres, har sin interessante Historie. Den er for Aartusinder siden ført med eller over Isen fra Norges Fjelde og landet her på vor Kyst, hvor den er blevet dækket af et tykt Lag Ler og Sand; og og først ved en ren Tilfældighed, Byen skal have et nyt Raadhus, er den atter kommen frem for Dagen, og ved Menneskehaand er den nu rejst her, skøn i sin Form og solid i sin Støbning. Lad den blive fredet som en Bautasten over Sønderjydernes Trængsler og Nød og som en kær Ven, der taler stille til os om den store Dag i 1920, da de sønderjydske Landsdele genforenedes med Danmark. - Forsamlingen blottede Hovederne og sang mens Dækket faldt, sidste Vers af "Jeg elsker de grønne Lunde".

Om aftenen var der folkefest i Anlægget, og fra Sælstenen ved Bogense sSrand afbrændtes en mægtig tjæretønde, der fra Trelde ved Vejlefjord besvaredes med et lignende glædesblus. Langt mod nord sås den gamle fregat "Jylland", som dengang lå i Juelsmindebugten, hvis belysning kunne ses i den slørede sommernat.

Festen sluttede med et festfyrværkeri og tre kanonskud.

Placering

Placering Almindelig park: Bogense Lystanlæg nordøst for byen ud til Bogense Strand.
  Er den oprindelige placering
  Trafikknudepunkt: Bogense Marina.
  Er den nuværende placering

Indskrift

Indskrift På forsiden under de 2 løver: FOR SØNDERJYLLAND 1920
  Kilde: Formentlig skrevet til lejligheden
  Kildetype: Andet

Udseende

Monumenttype Natursten (Fundet ved grundudgravningen til byens nye rådhus.)
Materiale Uspecificeret Sten
Ornamentik Anden ornamentik: De to løver, som indgår i Sønderjyllands våbenskjold fra hertug Abels tid.

Noter

Stenen blev fundet ved grundudgravningen til byens nye rådhus.

Kilder

Johannes Vejlager: Genforeningsmindesmærkernes historie, 1939, s. 187-188
J. C. Trap: Danmark: Bind 5: Odense Amt, Svendborg Amt, 1957, s. 150
Ukendt: Skulpturer og mindesmærker i Bogense, 1981, s. 9
Hans Henrik Jacobsen: Bogenses historie, bind 3, 1986, s. 165 og 168-169