Monument for 1. verdenskrig

Søg efter monumenter:

Billeder

Fiskernes Mindelund i Esbjerg, der er et generelt monument for fiskere omkommet på havet, herunder dem, der omkom under 1. verdenskrig. Billedet er fra 2004.
Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg
Se alle 7 billeder
Statuer og indskrift i Fiskernes Mindelund i Esbjerg, der er et generelt monument for fiskere omkommet på havet, samt dem, der omkom under 1. verdenskrig. Billedet er fra 2004.
Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg
Navnene på de omkomne fra årene under 1. verdenskrig i Fiskernes Mindelund i Esbjerg. Da det er et generelt monument for fiskere omkommet på havet samt dem, der omkom under 1. verdenskrig, er de indskrevne fra årene 1914 - 1918 ikke nødvendigvis alle omkommet som følge af krigshandlinger. Billedet er fra 2004.
Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg
Navnene på de omkomne fra årene 1914 og 1915 under 1. verdenskrig i Fiskernes Mindelund i Esbjerg. Da det er et generelt monument for fiskere omkommet på havet samt dem, der omkom under 1. verdenskrig, er de indskrevne fra årene 1914 - 1918 ikke nødvendigvis alle omkommet som følge af krigshandlinger. Billedet er fra 2004.
Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg
Navnene på de omkomne fra 1916 under 1. verdenskrig i Fiskernes Mindelund i Esbjerg. Da det er et generelt monument for fiskere omkommet på havet samt dem, der omkom under 1. verdenskrig, er de indskrevne fra årene 1914 - 1918 ikke nødvendigvis alle omkommet som følge af krigshandlinger. Billedet er fra 2004.
Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg
Navnene på de omkomne fra 1917 under 1. verdenskrig i Fiskernes Mindelund i Esbjerg. Da det er et generelt monument for fiskere omkommet på havet samt dem, der omkom under 1. verdenskrig, er de indskrevne fra årene 1914 - 1918 ikke nødvendigvis alle omkommet som følge af krigshandlinger. Billedet er fra 2004.
Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg
Navnene på de omkomne fra 1918 under 1. verdenskrig i Fiskernes Mindelund i Esbjerg. Da det er et generelt monument for fiskere omkommet på havet samt dem, der omkom under 1. verdenskrig, er de indskrevne fra årene 1914 - 1918 ikke nødvendigvis alle omkommet som følge af krigshandlinger. Billedet er fra 2004.
Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg

Hvad mindes

Begivenhed 1. verdenskrig: Enkeltperson(er)
Anvendelse Andre mindeceremonier (Reel senere brug)

Tilblivelse

Indvielsesdato 03/11 - 1949
Skaber August Kiel lavede statuerne. Han havde udarbejdet en plan sammen med C. Th. Sørensen (Billedhugger)
  C. Th. Sørensen havde udarbejdet en plan sammen med August Kiel (Havearkitekt)
  V. Thorlacius Ussing, direktør ved Ny Carlbergfondet

Placering

Placering Trafikknudepunkt: I krydset mellem Sædding Strandvej og Gravlundsvej.
  Er den oprindelige placering
  Er den nuværende placering

Indskrift

Indskrift På soklen under statuerne med en mand der samler en anden op: Guds Fred med vore Døde
  Kildetype: Andet

Udseende

Monumenttype Rotunde (Rotunde med navnene indskrevet på murens sider.)
Materiale Uspecificeret Sten (Opmurede stenkvadrer)
  Bronze (Antageligt er statuerne bronze)
Ornamentik Andre personer: Statuer, der viser en mand, som samler en anden mand op, en ung siddende kvinde og en moder med et lille barn.

Noter

Det var oprindelig en betingelse for at et navn kunne indskrives at vedkommende ikke var blevet fundet. Dvs. at monumentet oprindeligt var for savnede. I dag er det for alle omkomne fiskere og der indskrives derfor stadig navne på monumentet. Navnene opføres år for år.

Kilder

J. C. Trap: Danmark: Bind 10: Haderslev Amt, Tønder Amt, Åbenrå-Sønderborg Amter, 1967, s.
Johs. Bredmose Simonsen: Fiskerne og byen - Fiskeriet fra Esbjerg indtil 1943, 1997, s. 243 etc.
Esbjerg Byhistoriske arkiv
Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg