En købstad defineres som en by, der havde modtaget købstadsprivilegier af konge- eller statsmagten. Med købstadsprivilegierne fik byen blandt andre ting ret til at drive handel og finere håndværk inden for byens grænse. Byen fik også ret til at handle med bønderne, købe deres råvarer og sælge de færdige håndværksprodukter og varer fra købmændenes handelsvirksomhed til dem.
I de fleste tilfælde tilfaldt retten til at drive bondehandel - som dette blev kaldt - byen inden for et bestemt område. Dette område kaldtes byens opland, og dets udstrækning blev ofte tildelt byen som et privilegium, således at andre byer ikke havde ret til at handle med bønder inden for en andens by opland.
Købstæderne tildeltes også gerne en eller flere ugentlige torvedage og et eller flere årlige markeder.
Et mindre antal byer tildeltes forskellige økonomiske privilegier uden direkte at få status som købstad. Denne mellemting mellem bondeby og købstad betegnedes flække.
Begrebet opland er lidt forvirrende, fordi det både anvendes om det formelle og det reelle handelsområde.
De fleste købstæder fik privilegier i løbet af middelalderen, og fra slutningen af middelalderen lå købstædernes særstilling rent lovgivningsmæssigt i hovedtrækkene fast. Byerne havde fundet deres plads i en struktur, hvor handel og byhåndværk var monopoliseret af købstæderne, og de omkringliggende landområder var inddelt, så de fleste købstæder havde deres eget formelle opland. Kun landhåndværk var tilladt uden for byerne.
Bønderne var underlagt torvetvang, enten ved at de skulle henlægge deres handel til købstæderne generelt eller til en bestemt købstad. Dog beholdt de en gammel ret til at købe bygningstømmer, brænde og sædekorn uden for købstæderne. Retten var nedskrevet i 1400-tallet og blev bl.a. gentaget i Danske Lov 1683.
Adelen stod uden for dette økonomiske system. Den havde traditionelt haft ret til at sælge hovedgårdens produkter til hvem og hvor, den ville. I 1692 blev det dog forbudt for herremændene at købe korn af andre for at sælge det videre.
Den frem til 1700-tallets begyndelse meget vigtige oksehandel faldt ligeledes uden for købstædernes handelsmonopol. Jyske byer som Ribe, Randers, Kolding, Varde og Aalborg havde fra slutningen af 1400-tallet og begyndelsen af 1500-tallet særlige rettigheder til at købe okser i andre købstæders handelsområde. I 1541/1542 blev det bestemt, at alle jyske byer måtte handle frit overalt på landet, men kun i store mængder, altså engroshandel. Til gengæld blev det gjort meget vanskeligt for købstædernes købmænd at tage del i oksehandelen, hvor de i praksis måtte nøjes med at være forhandlere for adelen.
Som udgangspunkt udgjordes oplandet af det område, som lå inden for en radius på to mil fra købstaden. En række købstæder fik således udstukket et nøje afmålt opland, og her var to mil det sædvanlige. I 1681 indførtes tomilelæbælter til at beskytte købstæderne mod ølbrygning på kroerne. Og hvis der ikke var bestemte regler for en bys opland, gik man normalt ud fra sædvanen om de to mil. Nogle købstæder havde dog fra middelalderen fået ret til fire mil, og enkelte fik kun tildelt en mil.
Andre byer fik tildelt bestemte herreder og sogne som handelsopland.
Andre oplandsdelinger fandt sted ved at flytte markeder fra en by til en anden. Havne på landet blev også i stort omfang flyttet til købstæderne. Som oftest blev havnen på landet nedlagt, så kun købstadhavnen stod tilbage, men det kunne også forekomme, at bestemmelsesretten bare overgik til købstaden.
Denne oplandsdeling har dog både formelt og reelt været langt mere kompleks. Der var ikke altid overensstemmelse mellem det formelle opland ifølge privilegierne og så det reelle opland. Bønderne handlede nemlig ulovligt ved ladepladser, i landsbyerne og foran købstadens porte for at undgå at betale told af varerne. Den ulovlige handel kaldtes landprang og forprang. Også de såkaldte fuskere og bønhaser udførte ulovligt byhåndværk i landområderne. Købstæderne fik monopol på brændevinsbrænding i 1773, men også dette privilegium var i praksis svært at håndhæve.
I 1857 indførtes Næringsloven, som med virkning fra 1862 gjorde handel og håndværk muligt i landområderne gennem udstedelsen af næringsbeviser. Dog var der stadig omfattende restriktioner i et læbælte på 1-1½ mil rundt om købstaden. Læbælterne afskaffedes endeligt med en reform i 1920, og købstadsbegrebet var herefter primært et statusbegreb kun med betydning for den kommunale administration og skatteforhold.
Købstadsbegrebet afskaffedes helt med kommunalreformen i 1970, som ligestillede købstæder og landkommuner under den nye betegnelse primærkommuner.
Købstædernes kerneprivilegier var som nævnt eneretten til handel og byhåndværk. Dette projekt er derfor begrænset til netop at omhandle de økonomiske privilegier, som blev tildelt købstæderne, nemlig privilegier på handel, håndværk, årsmarkeder, havne, udførsel, torvedage og opland mv.
Under den enkelte by findes en optegnelse over de økonomiske privilegier, som i tidens løb er tildelt den pågældende købstad, samt en beskrivelse af købstadens økonomiske udvikling fra de første købstadsprivilegier blev givet, og til privilegierne mistede deres betydning ved lovene i hhv. 1857 og 1920.
Oversigten dækker alle købstæder fra de ældste fra 700-tallet til 1970.
Det er tilstræbt at medtage alle relevante generelle bestemmelser, som så også er indskrevet under de enkelte byer.
I tilknytning til omtalen af den enkelte by vises et kort over oplandets fysiske udstrækning.
For nogle byers vedkommende blev oplandet som nævnt ikke defineret specifikt, og byen har blot vundet hævd på et opland inden for den gængse tomilegrænse. Nogle steder kunne oplandene ligefrem overlappe hinanden, hvilket gav anledning til mange konflikter mellem købstæderne. Oplandskortene er således et forsøg på at illustrere disse forhold ud fra de foreliggende oplysninger. Hvis der ikke er kilder om bestemte oplandsgrænser for en by, er der taget udgangspunkt i den gængse tomileopfattelse.
Det kan være svært at overskue kortene, fordi så mange bestemmelser gjorde sig gældende, og fordi der meget ofte var indbyrdes uoverensstemmelse mellem fx to nabobyers privilegier, uden at de centrale myndigheder gjorde forsøg på at rydde op i dette 'lovsjsusk'. Man skal også være opmærksom på, at der kunne være regionale bestemmelser, som ikke lader sig vise på et kort, fx for hele Sjælland. Til gengæld fremgår det så af oversigtsteksten og selve databasen.
Den primære oversigt over tildeling af købstadsrettigheder og andre privilegier er:
Andre gennemgående referencer i projektet har været de forskellige udgivelser af Resens Atlas og Pontoppidans Den Danske Atlas.
Metoden har været at gennemsøge disse nævnte værker for relevante privilegier og handelsbestemmelser og indskrive dem i databasen, som oftest ved at uddrage det væsentligste indhold, men der er også et bredt udvalg af længere kildecitater. Privilegierne og bestemmelserne vedrørende en enkelt by er indskrevet under den pågældende by, mens fællesprivilegier er indskrevet under samtlige de berørte byer.
Databasen er bl.a. benyttet i artiklen: Søren Bitsch Christensen: "Det naturlige midtpunkt? Købstædernes økonomiske centralitet ca. 1450-1800", Søren Bitsch Christensen (red.): Den klassiske købstad, (Danske Bystudier, 2), Århus Universitetsforlag 2005, s. 47-136.
Adgang til artiklen kan købes via Aarhus Universitetsforlags hjemmeside.
Der må citeres frit fra databasen, men husk at angive os som kilde! Kortene må også gengives frit, hvis vi angives som kilde.
Selv har vi gjort alt, hvad vi kunne for at respektere andres ophavsret, men hvis det er gået galt for os alligevel, vil vi selvfølgelig rette op på det med det samme.
Anvendt litteratur
Haderslev i gamle dage 1292-1626
Achelis, T.O., Haderslev, 1926
Haderslev i gamle dage. 1627-1800
Achelis, T.O., Haderslev, 1929
Holstebros historie gennem tiderne 1274-1939
Aldal, J., Holstebro, 1939
Nordborg. Historien om Nordborg med tråde helt frem til vor tid
Andersen, Boye (red.), Als, 1984
Nykøbing Mors i tekst og billeder 1800-1940
Andersen, Holch, Nykøbing M, 1990
Frederikshavner glimt
Andersen, Karen, Frederikshavn, 1980
Københavns hvornår skete det
Andersen, Lisbeth og Linvald, Steffen, København, 1979
Hjerting bys historie
Andersen, Mathild m.fl. (red.), Esbjerg, 1962
Silkeborg 1846-1996. Historie Natur Kultur
Andersen, Troels m.fl. (red.), Silkeborg, 1996
Middelalderbyen Næstved
Andersen, Aage, Viby J, 1987
Mariager købstad 400 år
Andreasen, Vagn m.fl., Mariager, 1992
Den urbana scenen. Städer och samhälle i det medeltida Danmark
Andrén, Anders, Malmö, Sverige., 1985
Albani kirke & torv
Arentoft, Eskil m.fl., Odense, 1985
Bidrag til Helsingørs Historie
Arnholtz, M. C., Helsingør, 1866
Sammlung der hauptsächlichsten Schleswig-holsteinischen gemeinschaftlichen Verordnungen
Babst, Johann Sebastian, Glückstadt, 1773
Vordingborg. Historien om byens grundlæggelse og befæstning
Bagge, Gunnar, Kolding, 1998
Saltlandet. Kulturlandskabets historie i Sæby kommune
Bang Larsen, Bent, Sæby, 2000
Horsens gennem tiderne
Bay, Sv. Aage, Horsens, 1953
Bidrag til Horsens historie
Bay, Svend Aage, Horsens, 1979
Horsens historie indtil 1837
Bay, Svend Aage, Horsens, 1982
Aabenraa-bogen
Bech, C. J., Åbenrå, 1945
Dansk Toldhistorie Bind 2. Protektionisme og reformer 1660-1814
Becker-Christensen, Henrik, København, 1998
Aarhus. Byens historie og udvikling gennem 1000 aar
Beckett, Francis m.fl., København, 1905
Forsøg til en Beskrivelse af Svendborg Kjøbstad
Begtrup, Joachim, Odense, 1823
Grundrids til en historisk-typografisk Beskrivelse af det gamle Konge- og bispesæde Roeskilde
Behrmann, Hendrik, København, 1832
Dend gamle og navn-kyndige Kiøbstæd Ribe. Korteligen beskreven af Mads Pedersen Rostoch
Bencard, Mogens, Ribe, 1967
Ribe i tusind år
Bencard, Mogens, Esbjerg, 1978
Fra det gamle Middelfart. Bind I-II. Middelfart
Berendt, Chr., Middelfart, 1938-41
Færgeløbet ved Middelfart. Spredte Træk fra svundne Tiders Samfærdsel
Berendt, Chr., Middelfart, 1926
Af Præstø bys historie
Berg, R., Præstø?, Udateret
Roskilde bys historie – tiden indtil 1536
Birkebæk, Frank A. m.fl., Roskilde, 1992
Roskilde bys historie 1850-1970
Birkebæk, Frank A. m.fl., Roskilde, 1998
Af Silkeborg Handelsplads’ historie 1860-1900
Bisgaard, Otto, Silkeborg, 1942
Fra Silkeborgs nybyggertid
Bisgaard, Otto, Silkeborg, 1935
Skønne efterretninger. Provst Bøghs beskrivelse af Kerteminde og Bjerge Herred 1770
Bjerre Jensen, Birgit, Odense, 1995
Holstebro - hvornår skete det?
Bjerregård, Kristian, Holstebro, 1999
Af Skives historie
Bjerregaard, Niels P., Skive, 1947
Sorø. Farverig historie gennem 800 år
Blix, Jørgen, Sorø, 1967
Faaborg bys historie Bind I 1229-1750
Blomberg, Aage Fasmer, Fåborg, 1956
Odense bys historie De magre år. Odense 1660-1700
Blomberg, Aage Fasmer, Odense, 1980
Helsingørs Beskrivelse
Boesen, Ludvig, København, 1976 (1757)
Stege Bys Bog 1418-1607 med Oplysninger om Byens - navnlig Borgerskabets Historie i Middelalderen
Bojsen, F., København, 1904
Byen, landet og havet. Nexø og omegns historie.
Bind I – tiden indtil ca. 1800
Bornholms Historiske Samfund, Nexø, 1971
Kjøbenhavn. Historisk-topografisk beskreven
Both, L., København, 1865
Den havn ved Struer. Historien om Holstebro-Struer havn fortalt i anledningen af 125-års jubilæet
Boysen, Benny, Struer, 1981
Den lille by vokser. Fra lilleputkøbstad til storkommune.
Brandt, Palle, Sakskøbing, 2001
Frederikshavn som fiskerby
Bratby, Stephan, Frederikshavn, 1980
Svendborg Købstads historie. Første del. Første halvbind
Bro-Jørgensen, J.O., Svendborg, 1959
Thisted gennem tiderne
Brunsgaard, C., Thisted, 1970
Kjøbenhavn. Anden del
Bruun, Carl, København, 1890
Kjøbenhavn. Førstel del
Bruun, Carl, København, 1887
Kjøbenhavn. Tredie del
Bruun, Carl, København, 1901
Borre og Lindholm – en kulturgeografisk analyse
Bryld, Lars m.fl., København, 1994
Store Heddinge før og nu. Hæfte II
Buck, Viggo m.fl. (red.), Højerup, 1994
Store Heddinge før og nu. Hæfte III
Buck, Viggo m.fl. (red.), Højerup, 1995
Sæby set med andre øjne
Bygholm, Henrik m.fl., Frederikshavn, 1974
Christiansfeld
Bykær-Jørgensen, H., Christiansfeld, 1968
Æbeltoft og omegn (Mols) nærmest til c. 1814
Bøttiger, L.J., Århus, 1893
Skagen i fortid og nutid
Carit Andersen, Poul, Herning, 1980
Stubbekøbing by - gennem 25 år
Carstensen, Carl, Stubbekøbing, 1980
Nykøbing F. En historisk oversigt
Centralbiblioteket i Nykøbing Falster, Nykøbing F., 1940
Middelalderbyen Odense
Christensen, Annemette S., Viby J, 1988
Hørsholms Historie. Fra 1305 til 1875
Christensen, C., København, 1879
Frederiksværk. En dansk Fabriksbys Historie
Christensen, Carl, København, 1926
Nykjøbing paa Mors 1299-1899
Christensen, Chr. Villads, København, 1902
Natur og mennesker på Skagens odde
Christensen, Erling S., Sindal, 1987
Skibbroen i Tønder – der var engang en havn…
Christensen, Hans Chr. m.fl., Tønder, 1996
Ni tværsnit af Nibes historie
Christensen, Harry, Nibe, 1977
Tider og skikkelser i Midtsjællands historie
Christensen, J.V., København, 1930
Det naturlige midtpunkt? Købstædernes økonomiske centralitet ca. 1450-1800 (Søren Bitsch Christensen (red.): Den klassiske købstad:47-136)
Christensen, Søren Bitsch, Århus, 2005
Købstaden Frederikssunds historie 1801-1970. 2. bind 1901-1970
Christoffersen, Knud B., Frederikssund, 1993
Fredericia 1650-1970 – drøm, dårskab og duelighed
Clausager, Jørgen Peder m.fl., Odense, 2000
Skjern - Gadebilleder før og nu
Clausen, Kim, Skjern, 1983
Skelskør: Bidrag til Byens Historie
Cour la, L.F., Skælskør, 1932
Korsør. Bidrag til Egnens, Byens og Havnens Historie
Cour, L. F. la og Winther, T., Korsør, 1926
Næstved en beskrivelse af købstaden Næstveds udseende og indbyggeres livsvilkår og dagligdag i 1500-tallet
Dahl, Svend C., Næstved, 1981
Mariager Klosters og Bys Historie
Dahlerup, H., København, 1882
Næringslovgivning (artikel i E. Alstrup og P.E. Olsen (red.): Dansk kulturhistorisk Opslagsværk II, s. 654-658)
Degn, Ole, Åbyhøj, 1991
Aabenraa – byhistorisk atlas
Denckert, Helle og Fangel, Henrik, Åbenrå, 1985
Danske Byer og Sogne : Historiske og personalhistoriske oplysninger om Land og By
Diverse forfattere, Roskilde/Århus/København, 1930-36
Middelfart. Fra færgeby til broby. Middelfarts Historie 1200-1940
Dragsbo, Peters og Merete Hansen, Harriet, Odense, 1996
Silkeborg 1840-1880. En historisk-statistisk Fremstilling
Drechsel, V., København, 1880
Fra og om Silkeborg
Drewsen, A.L., Silkeborg, 1936
Det gamle Rønne
Egevang, Robert, København, 1974
Det gamle Svaneke
Egevang, Robert, København, 1974
Det gamle Sæby
Egevang, Robert, København, 1977
Nexø. Historiske huse og byens borgere. Købstad i 650 år
Egevang, Robert, Nexø, 1995
Svaneke. Guide til byens historie
Egevang, Robert og Larsen, Flemming, Nexø, 1993
Rønne. Guide til byens historie
Egevang, Robert og Thomas, Johannes, Rønne, 1995
Rønne - købstad i 650 år
Egevang, Robert og Thomas, Johannes(red.), Rønne, 1977
Kolding fra Middelalder til Nutid. En historisk Beskrivelse
Eliassen, P., Kolding, 1910
Koldinghus 700 år. Jubilæumsmagasin
Eliassen, P. (red.), Kolding, 1968
Dansk købestævne i Fredericia
Engelbrecht, Anders, Fredericia, 1986
Odense byes historie
Engelstoft, C.T., København, 1978 (1880)
Tønder 1243-1943
Eskildsen, Claus, Tønder, 1943
Horsens Kjøbstads Beskrivelse og Historie
Fabricius, O., Odense, 1879
Roskilde. Fra byen og dens historie. Bind I
Fang, Arthur, Roskilde, 1945
Roskilde. Fra byen og dens historie. Bind II
Fang, Arthur, Roskilde, 1970
Fra det gamle Haderslev. På byvandring med Hugo Matthiessen 1920
Fangel, Henrik, Haderslev, 1984
Haderslev bys historie. Bind 1 - 1800-1945
Fangel, Henrik, Haderslev, 1975
Degn Gammelgaard i Varnæs og Varnæs i ældre dage
Fausbøl, J., Åbenrå, 1913
Hadsund. Frau ladested til industriby
Foltmann, Vibeke, Randers, 1985
Atlas over Danmarks administrative inddeling efter 1660. I: Atlasbind
Fradsen, Karl-Erik (red.), Vojens, 1984
Roskilde bys historie 1536-1850
Frandsen, Karl-Erik og Bjørn, Claus, Roskilde, 1998
Bidrag til Holbæks Historie. Feuilleton til Holbæk Amts-Avis
Friis, F.R., Holbæk, 1875
Bidrag til Korsør bys historie
Friis, F.R., Slagelse, 1875
Bidrag til Slagelse bys historie
Friis, F.R., Slagelse, 1975 (1875)
Underretning om Skælskør
Friis, P. Edvardsen, København, 1983 (1759)
Et jubilæumsår
Friis, Palle, Hjørring, 1994
Herning Sogn og Plads før og nu
Frølund, L. Ch. Th., Herning, 1981 (1874)
Holstebro – en historisk, topografisk og statistisk Købstadsbeskrivelse
Frølund, L. Ch. Th., Ålborg, 1871
Efterretninger om Kjøbstaden Kolding. Bind I-II
Fyhn, Jens Jørgen, København, 1848
Nibe Købstad 1727-1927
Færgeman, T.B., Ålborg, 1927
Helsingør omkring Midten af forrige Aarhundrede
Galschiøt, M., København, 1921
Beskrivelse over Kiøbstæden Ribe fra sin Begyndelse indtil nærværende Tid
Galthen, Matth., København, 1792
Århus. Byens historie. Bind 1 – 1720
Gejl, Ib (red.), Århus, 1996
Hornsherred-undersøgelsen med indledende metodeafsnit. Det nordiske Ødegårdsprojekt Publikation nr. 2
Gissel, Svend (red.), Viborg, 1977
På Christian 4’s tid – om byen Vordingborg og dens indbyggere
Green, Jørgen, Kalundborg, 1994
Messe og marked. Fra det gamle Kliplev og Søgård gods
Gregersen, H.V., Haderslev, 1974
Aabenra Bykrønike 1620 - med tilføjelser 1635-41
Gregersen, H.V., Åbenrå, 1987
Købstadsliv i det gamle Sæby
Gregersen, Hans, Frederikshavn, Udateret
Nyborg i 800 år. Bind I
Hahn-Thomsen, Preben, Nyborg, 1971
Nyborg i 800 år. Bind II
Hahn-Thomsen, Preben, Nyborg, 1971
Af Thisted Købstads Historie
Hald, P.L., Thisted, 1924
Ryttere, rak og randersborgere
Hall, Henning, Randers, 1996
Fra Fladstrand til Frederikshavn
Hammerich, Otto J., Frederikshavn, 1932
Frederikshavn i stilstand og fremgang 1818-1968
Hansen, Bent, Frederikshavn, 1968
Nysted. 1409-7. December-1909
Hansen, Carl Adam, København, 1909
Herning By
Hansen, H.P., Herning, 1987
Bogenses Historie 1. Købstadens opståen og udvikling frem til slutningen af 1700-tallet
Hansen, Hans, Bogense, 1982
Skive – 650 år
Hansen, Karen Strøm m.fl. (red.), Skive, 1976
Rødby. Kongernes færgeby gennem 750 år
Hansen, Marius, Rødby, 1981
Ringsted – en by i Midtsjælland. Bind I
Hansen, Niels Jørgen, Ringsted, 1991
Næstved : byens opståen og tidlige udvikling fra 900-årene til 1200-årene
Hansen, Palle Birk, Næstved, 1984
Herfra til andre steder. Veje omkring Horsens
Hansen, Svend Nørregaard, Horsens, 1984
Fra det gamle Aakirkeby
Hansen, Werner, Bornholm, 1996
Inde i landet
Hansen, Werner, Rønne, 1969
Aakirkebys historie de sidste 300 år (artikel)
Hansen, Werner, Ikke angivet, Udateret
Ringsted Købstads Historie
Hassø, A.G., Ringsted, 1921
Høkerbod og købmandsgaard. Kolonialhandlere i Hobro
Hauen, Børge, Hobro, 1999
Maribo Historie. Kloster og Kirke
Haugner, C.C., Nakskov, 1937
Maribo Historie. Købstaden
Haugner, C.C., Nakskov, 1938
Nakskov købstads historie. Første bind
Haugner, C.C., Nakskov, 1944
Rødby Købstad og Fuglse Herreds sønder Del
Haugner, C.C., Nakskov, 1928
Strejftog gennem byens historie. Til Paul J. Bell på halfjerdsårsdagen den 28. juni 1990
Hellesen, Jette Kjærulff og Magnussen, Elisabeth W. (red.), Korsør, 1990
Vester Brønderslev sogn 1800-1900. Udviklingen fra landsbysamfund til bysamfund
Hellum, Asbjørn m.fl., Ålborg, 1979
Nyborg da voldene stod. Livet i en fynsk fæstningsby i 1800-årene
Henning, Henningsen, Nyborg, 1981
Byboere, landboere og brændevin (Sønderjysk Månedsskrift 1977, s. 13-22))
Henningsen, Lars N., , 1977
Stubbekøbing 1354-1954
Henningsen, Sven, København, 1954
Hillerød Bys Historie indtil 1864
Hermandsen, Victor, København, 1925
Køge Bys Historie
Hermandsen, Victor og Engelstoft, Povl, København, 1932
Atlas Danicus, Vestsjællands købstæder / Peder Hansen Resen
Hertig, Henrik, Odense, 1996
Frederiksborg. Vejleder for Hillerød og omegn
Hillerød og Omegns turistforening, Hillerød, Udateret (1910-40)
Vendsysselske Aarbøger V-VI 1923-26
Historisk Samfund for Hjørring amt, Hjørring, 1926
Bidrag til Thisted købstads historie 1524-1974
Historisk Samfund for Thy og Mors, Thisted, 1974
Middelalderstudier. Bidrag 1 til viborgegnens typografi og historie
Historisk Samfund for Viborg Amt og Viborg Stiftsmuseum, Viborg, 1970
Frederikssund ved Aarhundredeskiftet
Hjarsøe, E., Århus, 1918
Sønderborg Bys Historie. Bind I-II
Hjelholt, Holger, Sønderborg, 1960-66
Helsingør Stadsbog 1554-1555, 1559-1560 og 1561-1565
Hjorth, Karen, København, 1981
Blade af Arhus bys historie. Andet halvbind
Hoffmeyer, J., København, 1906
Blade af Arhus bys historie. Første halvbind
Hoffmeyer, J., København, 1904
Odense bys historie
Holbech, H. St., Odense, 1926
Omkring en købmandsgård
Holst, Lars, Sæby, 1979
Blade af Skanderborg Bys Historie
Holtet, Chr., Skanderborg, 1933
Hjørring 1243 – 1943 31. Marts
Horn, P., Hjørring, 1943
Silkeborg 1845-1982
Horskjær, Jan, Silkeborg, 1982
Danske Købstæders Historie og deres Erhvervsliv. Vejle og Horsens
Hougaard, O. og Hedegaard, A. Wedderkop(red.), København, 1919
Danske Købstæders Historie og deres Erhvervsliv. Københavns omegn. Hellerup, Charlottelund, Gjentofte, Lyngby, Søborg, Skodsborg samt Hillerød by
Hougaard, O. og Wedderkop Hedegaard, A., Odense, 1923
Danske Købstæders Historie og deres Erhvervsliv. Købstæderne i Fyns Stift. I. del Odense. II. del Svendborg
Hougaard, O. og Wedderkop Hedegaard, A., Odense, 1918
Danske Købstæders Historie og deres Erhvervsliv. Købstæder i Sjællands Stift. Roskilde – Slagelse. Bind 34-35
Hougaard, O. og Wedderkop Hedegaard, A. (red.), København, Udat. (cirka 1920)
Til rigernes forsvar og gavn og bedste. Fredericia som garnisionsby i 300 år
Housted, Erik, Fredericia, 1979
Erik af Pommerns Helsingør
Hvass, Lone, København, 1996
Vejle bys historie. Bind 1-3
Hvass, Lone m.fl., Vejle, 1996-97
Bornholm
Hvidtfeldt, Johan (red.), Odense, Udateret
Åbenrå bys historie. Bind 1-3
Hvidtfeldt, Johan og Iversen, Peter Kr., Åbenrå, 1961-74
Aktstykker vedkommende staden og stiftet Aarhus
Hübertz, J.R., København, 1845
Beskrivelse over Ærø. En historisk, topografisk Forsøg
Hübertz, J.R., København, 1834
Et blik over staden Aarhus og dens almindelige historie
Hübertz, J.R., København, 1837
Die Entwicklung des ländlichen Handwerks in Schleswig-Holstein
Hähnsen, Frittz, Leipzig, 1923
Nyborg. Dannehoffernes by. Danmarks gamle hovedstad
Høirup, Johannes, Nyborg, 1950
Kalundborg. Fra istid til nutid
Højbjerg, Kr. J., Kalundborg, 1972
Træk af Marstals historie i skildringer og billeder
Høy, C.T., Nyborg, 1913
Christiansfeld 1773-1923
Høy, Frederik Christian, Christiansfeld, 1923
Esbjerg 1868-1943
Høyer-Nielsen, L., Esbjerg, u.år.
Sorø og Omegn
Illustrerede Rejsebøger, København, 1914
Resens Atlas. Fyn
Isager, Jacob, Odense, 1984
Skanderborg
Jacobsen, Ejnar, Skanderborg, 1983
Bogenses Historie 2. Byens udvikling 1787-1938
Jacobsen, Hans Henrik, Bogense, 1984
Lemvig købstads historie
Jacobsen, J. Søndergaard, Lemvig, 1969
Blade af Sæbys historie
Jakobsen, Ejnar, Ålborg, 1979
Holbæk By. Danske Byer og deres Mænd
Jensen, Andr. K., Århus, 1918
En byhistorie - Slagelse ved århundredskiftet
Jensen, Andr. K. (red.), Århus, 1982 (1917)
Næstved By. Danske Byer og deres Mænd
Jensen, Andr. K. (red.), Århus, 1983 (1917)
Blade af Horsens købstads historie. Byen og dens patricierfamilier i det 16., 17. Og 18. Aarhundrede
Jensen, J. K., Horsens, 1944
Danmarks middelalderlige byplaner. Syd- og Sønderjylland
Jensen, Jørgen Elsøe, Odense, 1994
Danske middelalderlige byplaner. Bind 4: Nordjylland
Jensen, Jørgen Elsøe, Odense, 1995
Ebeltoft – Købstadsliv i 700 år
Jensen, Knud Chr. og Vedsted, Jacob, Ebeltoft, 2001
Herning by og egn. Strejflys over en egns udvikling fra istider til nutid
Jepsen, Eli, Herning, 1980
Aalborgs historie. 5 bind
Johansen, Erik m.fl. (red.), Ålborg, 1987-91
Odense bys historie. Næring og bystyre. Odense 1700-1789
Johansen, Hans Chr., Odense, 1983
Middelalderbyen Køge
Johansen, Marianne, Viby J, 1986
Den kongelige hoved- og residensstad Københavns beskrivelse
Jonge, Nicolai, København, 1783
Københavns beskrivelse. Den hidtil utrykte part
Jonge, Nicolai, København, 1945
Egnene omkring Horsens fjord
Jørgensen, C.T., Horsens, 1946 (1937)
Blade af Horsens Historie
Jørgensen, Carl Th., Horsens, 1942
Bornholms historie. 2 bind
Jørgensen, J.A., Rønne, 1980 (1900)
Den usynlige middelalder
Jørgensen, Jørgen (red.), Hjørring, 1999
Efterretninger om Faaborg Kjøbstad. Et Bidrag til Fædrelandets Statistik
Jørgensen, Stephan, Odense, 1816
Ærø i en nøddeskal
Jørgensen, Tove Kjærboe, Ærø, 1951
Med Chr. Kiilsgaard på byvandring i det gamle Rudkøbing Rudkøbing i det gamle Rudkøbing
Kiilsgaard, Chr., Rudkøbing, 1968
Rudkøbing. Topografi og bystyre. Bd. I-III
Kiilsgaard, Chr., Rudkøbing, 1949
Ribe Bys Historie og Beskrivelse
Kinch, J., Odense, 1869
Vordingborg Købstads Historie
Klein, P.A., Vordingborg, 1923
Hjørring Bys Historie indtil det 19. Aarh. Midte
Klitgaard, Carl, Hjørring, 1925
Nibe Bys Historie indtil 1728
Klitgaard, Carl, Ålborg, 1917
Skagens Bys Historie indtil ca. 1870
Klitgaard, Carl, Skagen, 1928
Vester Brønderslev Sogns og Brønderslev Købstads Historie
Klitgaard, Carl, Brønderslev, 1942
Skanderborg gennem tusind år. Fra boplads til storkommune
Klostergaard, Kaj, Skanderborg, Udateret (1991?)
Fra grubehus til grillbar
Knudsen, Bodil Møller og Schiørring, Ole, Horsens, 1992
Peder Hansen Resens Atlas Danicus III, B – Bornholm
Knudsen, Johannes (red.), København, 1925
Aalborg Bys Historie. 2 bind
Knudsen, P.C., Ålborg, 1931-32
Store Heddinge 550 års købstadsjubilæum
Kozmér, Ida, Køge, 1991
Kerteminde. 1413 -7. December-1913
Kragh, Kr., Odense, 1913
Maribo – Lollands hjerte
Krarup, Preben, Maribo, 1989
Musse herred og Sakskøbing
Krarup, Preben, Maribo, 1989
Nysted, Aalholm og Europa
Krarup, Preben, Maribo, 1989
Maribo som stiftsby og mødested
Krarup, Preben m.fl., Maribo, 1962
Brugsen Borre
Kristensen, Dorte Skov, Borre, 2000
Middelalderbyen Viborg
Kristensen, Hans Krongaard, Viby J, 1987
Samlede efterretninger om Viborg 1779
Krog, Andreas Christian, København, 1977(1779)
Glimt af Ry-egnens historie
Krogh, Povl Kastberg (red.), Ry, 1993
Dagligt liv i Marstal og på Ærø omkring år 1900
Kroman, Erik, Danmark, 1892
Danmarks gamle Købstadlovgivning - Nørrejylland
Kroman, Erik, København, 1952
Danmarks gamle Købstadlovgivning - Skaane, Bornholm, Halland og Bleking
Kroman, Erik, København, 1961
Danmarks gamle Købstadlovgivning - Sønderjylland
Kroman, Erik, København, 1951
Danmarks gamle Købstadslovgivning - Sjælland, Lolland, Falster, Møn, Fyn og Langeland
Kroman, Erik, København, 1955
Helsingør Stadsbog 1549-1556
Kroman, Erik, København, 1971
Marstals Søfart indtil 1925
Kroman, Erik, København, 1928
Ribe Rådstuedombøger 1527-1576 og 1580-1599
Kroman, Erik, København, 1974
Omkring Roskilde centrum. Kapitler af domkirkebyens historie
Kaae, Harry, Roskilde, 1963
Odense bys historie. De fede år. Odense 1559-1660
Ladewig Petersen, E. m.fl., Odense, 1984
Landsbyen Slangerup 1809-1970. Bind 1: Livet i landsbyen
Larsen, Christian, Slangerup, 1997
Kulturbilleder og typer fra Nibes glansperiode
Larsen, Dagmar, Ålborg, 1926
Rektor Jens Hansen's Efterretning om Horsens 1755
Lassen, Thomas W., Horsens, 1978 (1755)
Atlas Danicus VI, A: Aalborg stift / Peder Hansen Resen
Lassen, Thomas W. (udg.), Sæby, 1982
Bidrag til Helsingørs Historie
Lassen, V., Helsingør, 1876
Viborgs historie 1-3
Lauridsen, Henning Ringgaard og Munkøe, Lars (red.), Viborg, 1997-98
Christianshavn. En konges tanke blev til virkelighed
Lebech, Mogens, København, 1955
Stubbekøbing gennem Tiderne
Liisberg, Bering, Nykøbing F, 1912
Nykøbing F
Lind, Mogens, Nykøbing F, 1953
Svaneke bys historie
Lind, Th., Rønne, 1986
Svaneke bys historie
Lind, Th., Rønne, 1986
Historien om Løgstør
Lindhard, N.H., Løgstør, 1996
Løgstør grunde og Frederik VII's kanal
Lindhard, N.H., Løgstør, 1988
Løgstør i 100 år - købstad og storkommune
Lindhard, N.H., Løgstør, 1999
Fredericia 1650-1950. Planer, kort og billeder til byens historie
Lund, Erik, Fredericia, 1950
Herning By og Egn i Billeder
Lövstad, S., Herning, 1963 (1917)
Tønder gennem tiderne. To halvbind.
Mackesprang, M. (red.), Tønder, 1943-44
Skelskør før og nu
Madsen, Christian, Skelskør, 1983
Silkeborg 1846-1946
Madsen, Richard (red.), Silkeborg, 1946
Svendborg Købstads historie. Anden del. Første halvbind
Marcussen, Ove, Svendborg, 1959
Fra det gamle Kjøge
Matthiessen, H. og Jensen, Opfer, København, 1928
Fredericia 1650-1760. Studier og omrids
Matthiessen, Hugo, Kolding, 1981 (1911)
Fæstning og fristed. Fredericia interiører med figurer 1760-1820
Matthiessen, Hugo, København, 1950
Ribe Bys Historie 1660-1730
Matthiessen, Hugo m.fl., København, 1929
Ribe Bys Historie 1730-1820. 2 halvbind
Matthiessen, Hugo m.fl., København, 1929
Egnen omkring Ry og Himmelbjerget
Meesenburg, H. m.fl., Ry, 1990
Helsingør. Sundtoldstad og borgerby
Mikkelsen, Birger, Helsingør, 1976
Blandt brave borgere i Vejle
Munch-Christensen, Jørgen, Vejle, 1976
Søen slægten og hjemstavnen
Mørkegaard, Ole, København, 1993
Assens gennem 700 Aar
Maaløe, Lauritz, Fåborg, 1980
Kortfattet Udsigt over Randers Kjøbstad i Aaret 1830
Neckelmann, Ludvig Conrad, Randers, 1998 (1831)
Slangerup
Nielsen, Alfred E, Hillerød, 1921 (c. 1800)
Ringkjøbing købstads historie
Nielsen, Carl Lindberg, Ringkøbing, u.år
Varde bys historie
Nielsen, Carl Lindberg, Varde, 1942
Middelalderens Bornholm
Nielsen, Finn Ole Sonne(red.), Rønne, 1998
Køge bys historie 1288-1988. Bind I: 1288-1850
Nielsen, Helge (red.), København, 1985
Køge bys historie 1288-1988. Bind II: 1850-1988
Nielsen, Helge (red.), København, 1988
Middelalderbyen Ribe
Nielsen, Ingrid, Viby J, 1985
Aakirkeby 1346. Da købstaden fik sine egne love (Bornholmske Samlinger rk. 3 bd. 10:159-166)
Nielsen, Ingrid, Ikke angivet, 1996
Præstø Købstads Historie
Nielsen, N.V., København, 1899
Varde - en gammel vestjysk købstad
Nielsen, Ole Nørskov et al, Varde, 1992
Næstved Købstads Historie (firebind i én)
Nielsen, Rasmus, Næstved, 1925
Fredericia. By og borger
Nissen, Eduard A., Fredericia, 1965
By og ø. Nykøbing på Mors 1299-1999
Noe, Per og Overgaard, Susanne, Nykøbing M, 1999
Kalundborgs historie. Bind II. Tiden 1830-1980
Nyberg, Tore og Riis, Thomas (red.), Kalundborg, 1987
Kalundborgs historie. Bind III. Byens huse
Nyberg, Tore og Riis, Thomas (red.), Kalundborg, 1983
Nykøbing på Falster gennem tiderne. Anden del – Demokratiets vækst
Nørregård, Georg, Nykøbing F., 1982
Nykøbing på Falster gennem tiderne. Førstel del - Dronningernes by
Nørregård, Georg, Nykøbing F., 1977
Gendarmslaget
Nørrelykke, C., Brønderslev, 1970
Beskrivelse over Skagen købstad og sogn - 1787
Olaus, Olavius, København, 1975 (1787)
De danske købstæder gennem tiderne
Olsen, Gunnar, København, 1943
Svendborg bys historie
Olsen. Gunner, Svendborg, 1919
Da Hjørring blev by
Overmark, Karl Kr., Hjørring, 1993
Århus bys historie. Fra vikingetid til nutid
Paludan, Helge m.fl., Århus, 1984
Beskrivelse over Staden Kalundborg
Paludan, P., København, 1788
Helsingør i Sundtoldstiden 1442-1857. Bind I
Pedersen, Laurits (red.), Helsingør, 1926
Helsingør i Sundtoldstiden 1442-1857. Bind II
Pedersen, Laurits (red.), Helsingør, 1929
Fladstrand – Frederikshavn. By- og slægtshistorie
Pedersen, Peter Chr., Frederikshavn, 1942
Kjøge Byes Historie
Petersen, Anders, København, 1888
Vejle Bys Historie
Petersen, C.V. (red.), Vejle, 1927
Det gamle Åbenrå
Petersen, V. P., Skjern, 1982
Det gamle Nibe
Petersen, Viggo, København, 1979
Aalborg og Limfjordslandet
Petersen, Viggo, Ålborg, 1993
I tranlygternes skær. Skildringer fra det gamle Middelfart
Petersen, Åge, Odense, 1962
Nørresundbys historie. 2 bind
Petresch Christensen, C., Ålborg, 1921
Den Kgl. Residens-stad Kjøbenhavn
Pontoppidan, Erik, København, 1760 (c.1960)
Kerteminde Bys Historie. Bind 1. 1350-1659
Porsmose, Erland, Odense, 2000
Kerteminde Bys Historie. Bind 2. 1660-1848
Porsmose, Erland, Odense, 2000
Horns Herred og dets mere end 80 seværdigheder
Præstegaard, John Nielsen, Norge, 1993
Det gamle Nykøbing F
Paamejer, Wilhelm, Nykøbing F., 1969
Bro og by – en folkebog om Holstebro
Ramskou, Thorkild et al, Holstebro, 1974
Danmarks sydligste købstæder 1918. Et antikvarisk lokalhistorisk bogværk
Rasmussen, Ib Helge, Nysted, 1980 (1918)
Kjøbstaden Rudkjøbing
Rasmussen, P., København, 1849
Ebeltoft købstads historie
Rasmussen, Poul og Albeck, Gustav, Ebeltoft, 1951
Rudkøbing 700 år. Blade af byens historie
Ravn, Helle m.fl., Rudkøbing, 1987
Handel i Faaborg gennem 300 år
Rehde Nielsen, Anders, Fåborg, 1989
Resens Atlas: Sjælland. Atlas Danicus IA og IIPQR
Resen, P. H., Odense, 1994
Atlas Danicus IIS. Helsingør
Resen, Peder Hansen, København, 1928
Atlas Danicus. VI, B: Viborg Stiftedømme
Resen, Peder Hansen, København, 1934
Resens Atlas. Atlas Danicus. Roskilde.
Resen, Peder Hansen, København, 1929
Resens Atlas: Sydsjælland. Atlas Danicus IIF-J
Resen, Peder Hansen, København, 1935
Laalands og Falsters historie
Rhode, P., København, 1859
Samlinger til Haderslev Amts beskrivelse
Rhode, P., København, 1775
Emne- og stedregister til Odense bys historie
Riising, Anne, Odense, 1988
Aalborg. Historie og Hverdag
Riismøller, Peter, Ålborg, 1942
Hørsholm og Rungsted i Tekst og Billeder
Rosted, H.C., Hørsholm, 1935
Assens Bys Bog
Rosted, Kr., Assens, 1924
Fra en helt anden tid. Struers udvikling fra næsten ingenting til næsten købstad 1855-1900
Sandfeld, Gunnar, Struer, 1982
Nye tider. Struer bliver købstad
Sandfeld, Gunnar, Struer, 1987
Beskrivelse over øen Mors
Schade, Casper, Ålborg, 1811
Fra Koldingegnen. Bind 1-4
Schmidt, August F., Brabrand, 1956-65
Fra Mors 1
Schmidt, August F., Brabrand, 1957
Af Hobro bys historie til 1860-70
Schmidt, H.J., Hobro, 1928
Meddelelser om Faaborg Kjøbstad fra nyere og ældre tid
Schrøder, Aug., Fåborg, 1866
Skagen – Den nye tid i oplevelser og indtryk
Schwartz, Alba, Herning, 1913
Skagen – Den svundne tid i sagn og billeder
Schwartz, Alba, Herning, 1912
Forordninger, Recesser og andre kongelige breve, Danmarks lovgivning vedkommende, 1558-1660
Secher, V. A., København, 1887-1918
Søfart, handel og bondeøkonomi. Thisted 1814-50
Sekkelund, K., Thisted, 1993
Beskrivelse over Bornholm 1804
Skovgaard, P.N., København, 1975 (1804)
Næstved 1135-1935
Smith, Otto, København, 1935
Aalborg. Vandringer i den gamle Limfjordsby
Smith, Otto, København, 1931
Viborg købstads historie. Bind 1-4
Spreckelsen, Otto von (red.), København, 1940-41
Randers købstads historie. 1. Bind
Spreckelsen, Povl v.(red.), Randers, 1952
Randers købstads historie. 2. Bind
Spreckelsen, Povl v.(red.), Randers, 1952
Beskrivelse over Randers
Stadfeldt, S.A., København, 1976 (1804)
Blade af Hasles bog
Stub-Jørgensen, Christian, Rønne, 1963
Frederikssunds og købstaden Slangerups historie. Bind 1 - Første del. Tiden til 1809
Sundbo, Arne, Hillerød, 1931
Frederikssunds og købstaden Slangerups historie. Bind 2 - Anden del. 1810-1870
Sundbo, Arne, Hillerød, 1931
Grenaa bys historie. Bind A. Hæfte 7-15. Den egentlige byhistorie
Svenstrup, Carl, Grenå, 1939-48
Livet omkring Store Torv
Sørensen, H. Morell, Hobro, 1976
En købstad ved Isefjorden
Sørensen, Kurt, Nykøbing S., 1992
Thisted købstads historie
Sørensen, Svend, Thisted, 1994
Esbjerg før 1925 i malerkunst og farver – Træk af Esbjergs historie
Sørensen, Tage, Esbjerg, 1983
Blade af Skagens historie
Thagaard, Chr., Skagen, 1967
Odense bys historie. Mod bedre tider. Odense 1789-1868
Thestrup, Poul, Odense, 1986
Bogen om Skive. I anledning af købstadens 600 aars jubilæum den 15. august 1926
Thiesen, Charles (red.), Skive, 1926
Holbæk købstads historie (16 hæfter)
Thomsen, Albert, Holbæk, 1936-42
Tønders historie i hovedtræk
Thomsen, U., Tønder, 1984
Træk af Ringsteds historie gennem tusind år
Thorsteinsson, Hjalmar, København, 1991
Odense bys historie. Fra boplads til bispeby. Odense til 1559
Thrane, Henrik et al, Odense, 1982
Gudhjem i 9000 år. Fiskerleje – kunstnerkoloni – turistmekka
Tiemroth, Peter, Bornholm, 1992
Stege 1500-1950. Scandinavian atlas of historic towns no. 5
Tuxen, Poul, Odense, 1987
Det svundne Skagen fortæller. Om fiskerne og fiskeriets strandingernes by saa længe den har været til
Tønnesen, Jens, Skagen, 1945
Stiftstaden Viborg. En typographisk historisk og statistisk beskrivelse med tilhørende grundtegninger
Ursin, M.R., Viborg, 1849
Varnæs Birk Nr. 19
Varnæs Birks Borgerforening, Åbenrå, 1995
Varnæs Birk. Nr. 10
Varnæs Birks Borgerforening, Åbenrå, 1985
Hobro nyere historie. Bidrag til dens belysning omkring aarene 1870-1890
Vasegaard, Søren, Hobro, 1942
Christianshavn som selvstændig købstad
Vogelius, M., København, 1924
Søkøbstaden Randers. Flodhavn og købmandsby
Warthoe-Hansen, Ole m.fl., Randers, 1980
Hillerød torv gennem 400 år
Weber, L., Danmark, 1999
Gamle Odense
Wentrup, Olaf, Odense, 1943
Fuldstændig beskrivelse af stapelstaden Fridericia
Wilse, J. N., København, 1976 (1767)
Lemvig som købstad gennem 400 år
Winberg, Børge m.fl. (red.), Haderslev, 1945
Fra det gamle Rudkjøbing
Winther, Th., København, 1929
Aalborg Stifts historie
Wulff, D. H., København, 1887-88
Borringholmerens Historiebog : 1-4
Zahrtmann, M.K., Rønne, 1934-35
Rønne by og borgere
Zahrtmann, M.K., Rønne, 1927
En by ved havet. 2 bind
Ørberg, Paul, Sæby, 1970
Kong Valdemars Jordebog I-III
Aakjær, Svend, København, 1926-1945