Monumenter i købstaden 1864 - 1920

Søg efter monumenter:

Danske mindedage fra krigen i 1864, 1. verdenskrig 1914-1918 og Genforeningen

Krigen i 1864

For krigen i 1864 er mindedagen 18. april. Det skyldes, at det var den dag, de preussiske styrker stormede de danske stillinger ved Dybbøl. Slaget ved Dybbøl blev det afgørende slag under krigen og resulterede i store danske tab.

Dansk Center for Byhistories monumentdatabase blev lanceret 18. april 2005, netop fordi det var mindedagen for krigen i 1864, der er en af de begivenheder, hvis monumentbygning databasen dækker.

På dagen foregår der en mindeceremoni med kransenedlægning ved monumenterne på slagmarken ved Dybbøl, og der lægges også kranse ved en del andre monumenter rundt omkring i landet for faldne i krigen i 1864. Der flages fra officielle bygninger, da det er officiel flagdag. Flaget er på hel stang, selv om det er et nederlag, der fejres. På faste officielle mindedage er flaget kun på halv stang, f.eks. 9. april, der minder Tysklands besættelse af Danmark på den dato i 1940.

1. verdenskrig 1914-1918

Ofrene for 1. verdenskrig mindes i mange lande 11. november 1918 kl. 11.00 med to minutters stilhed, en mindeceremoni og kransenedlægning.

Det sker også i Danmark ved Danmarks nationale monument for alle landets faldne i 1. verdenskrig  i Mindeparken i Århus. Dagen er ikke officiel flagdag, så der flages ikke fra officielle bygninger på dagen. Det skyldes formentlig, at Danmark var neutralt under krigen, så landets faldne ikke officielt faldt på dansk side, men omkom på handelsskibe på havet, som frivillige i fremmede hære eller fordi de var Sønderjyder og blev dræbt som værnepligtige i den tyske hær, da Sønderjylland under 1. verdenskrig var en del af Tyskland.

Genforeningen 1920

Sønderjyllands genforening med Danmark mindes på den dag, da grænselinjen lå fast i 1920, nemlig 15. juni.

Det er også Valdemarsdag, dvs. dagen hvor Dannebrog ifølge legenden skulle være faldet ned fra himlen til danske styrker under kong Valdemar Sejr under et slag ved Lyndanisse i nærheden af Tallin i Estland i 1219. Der foregår i dag sjældent ceremonier i forbindelse med dette, men man kan stadig købe små papirflag fra Danmarkssamfundet til at sætte på tøjet. Pengene går til Dannebrogsfaner, der uddeles af Danmarkssamfundet. Det minder dog nok især Valdemarsdag.

Der flages fra officielle bygninger på dagen, da det er officiel flagdag både Valdemarsdag (siden 1908) og Genforeningen (siden 1920).

Litteratur

Om Dannebrog jeg ved … (Viborg 1995).