Monumenter i købstaden 1864 - 1920

Søg efter monumenter:

Litteratur om monumenter

Landsdækkende registranter i bogform om monumenter

Genforeningen: Stort set alle genforeningsmonumenter opstillet før 1939:

Vejlager, Johannes: Genforeningsmindesmærkernes Historie (Kolding 1939).

Besættelsen og 2. verdenskrig 1940-1945: Samtlige monumenter opstillet 1940-1995 og nogle op til 1999:

Bjørnvad, Anders: Krigens monumenter 1940-1945 (Odense 1999).

Krigergrave og monumenter underlagt Forsvarsministeriets krigergravtilsyn i Danmark og udlandet (trods titlen på værket):

Boeck, Hector: Danske Mindesmærker og krigergrave i Sønderjylland (København 1940).

Lokale monumentbøger

Søger man litteratur om monumenterne fra en enkelt købstad, anbefales det at se i databasedelens registrant, der viser de enkelte monumenter og litteraturen, de optræder i. Den rummer ofte også andre lokale monumenter.

En del byer har lavet lokale monumentbøger over monumenter opstillet i deres by. Her skal blot nævnes de bedste.

Bondesen, Peter: Skulptur i det fri i Randers (Randers 1982). En virkelig god og grundig monumentbog over både monumenter og skulpturer i Randers.

Harris, Poul: Århus i friluftskunst og mindesmærker (Århus 1983). En god og grundig bog om byens mindesmærker og friluftskunst.

Nielung, Henrik: Mindesmærker i Fredericia (Fredericia 1980). Flot monumentbog, der både nævner og viser byens monumenter. Den nævner dog kun få oplysninger om hvert monument.

Wilhelmsen, Torben: Monumenter i København (Holte 1996). En rigtig god, billedrig og letlæselig bog, der dog kun viser og nævner udvalgte monumenter.

Zinglersen, Bent: Københavnske monumenter og mindesmærker (København 1974). En bog, der nævner monumenterne gade for gade. Den er bedst, hvis man står i en gade og kigger på et konkret monument, som man gerne vil vide noget om, eller hvis man kender navnet på den gade, hvor det monument findes, som man søger information om.