Monument for 1. verdenskrig

Søg efter monumenter:

Billeder

Monument på Assistens Kirkegård i København for franske og belgiske soldater døde under internering efter 1. verdenskrig. Billedet er fra 2004.
Foto: Københavns Kirkegårde

Hvad mindes

Begivenhed 1. verdenskrig: Enkeltperson(er)
Anvendelse Årlige mindeceremonier (Reel senere brug)

Tilblivelse

Indvielsesdato 11/11 - 1922
Indvielsesceremoniel Indvielsen af den liggende mindetavle11. november 1935:

Indvielsen blev overværet af den franske ambassadør Charles Arséne Henri. Foruden den franske diplomatiske legations stab deltog også admiral Schelle, formand for Alliance Francaise og foreningens bestyrelse, generalkonsul Adolph, formand for foreningen af fremmede magters konsuler, grosserer Mouvielle, formand for den Gensidige Franske Hjælpeforening, samt adskillige franskmænd fra den franske koloni i Danmark.

Den franske ambassadør nedlagde en krans af palmegrene og blomster forsynet med bånd i blåt, rødt og hvid - det franske flags farver.

Derefter holdt forfatteren Anders W. Holm, der havde lavet indskriften på mindetavlen, en tale, som først blev holdt på fransk henvendt til ambassadøren og derefter på dansk. Han sagde, at han hermed ville overgive stenen til den franske diplomatiske legation i København på vegne af skaberen af den oprindelige del af monumentet, Joseph Ancelin, der havde været soldat og var blevet såret i 1. verdenskrig, på stenhuggermester Peter Schannongs vegne og på hans egne vegne. Han havde været idemanden bag opstillingen af mindetavlen og havde også forfattet dens indskrift.

Han fortalte endvidere, at indskriften var en forkortet version af et digt, han havde skrevet i 1919. Det var inspireret af den triste skæbne, der var overgået de franske soldater, som var døde i København på vej fra krigsfangenskab i Tyskland og hjem til Frankrig; deres fædreland, som de havde længtes efter at se, men som altså ikke kom hjem til igen. Deres eneste trøst havde været, at de døde blandt venner i en venligtsindet nation, og at Danmark ville bevare deres minde med den mest levende beundring og dybeste taknemmelighed.

Han sagde endvidere, at ved at forsvare Frankrigs frihed og demokrati har de franske soldater sikret genforeningen af Danmarks slesvigske brødre med moderlandet, som de havde været adskilt fra i over 50 år. Han udtrykte håbet om, at fremtidige slægter gennem mindetavlen ville bevare taknemmeligheden over for Frankrig og den franske soldat, og at Danmark ville bevare mindet om de døde franskmænd og deres grav.

Han sluttede med at sige, at idet han udtrykte dette øsnke, ville han bede den franske ambassadør om at fjerne dækket fra monumentet og modtage det i Frankrigs navn.

Ambassadøren afdækkede mindetavlen og sagde henvendt til stenhuggermester Peter Schannong, der havde finansieret mindetavlen, at han havde været dybt rørt over den omsorg, som Peter Schannong følte for de døde franske soldaters grave på kirkegården. Han sagde endvidere, at mindetavlen med Anderes W. Holms smukke digt altid ville være et synligt tegn på danskernes sympati for franske soldater i den store krig.

Den franske ambassadør takkede endvidere for, at Peter Schannong havde tilbudt at betale for reparationer af de enkelte franske soldatergrave på kirkegården og sagde, at han modtog tilbuddet af sit ganske hjerte. Ambassadøren sluttede med at sige, at han bad Peter Schannong modtage forsikringen om sin mest udmærkede højagtelse.
Finansiering Andre privatpersoner : Stenhuggermester Peter Schannong betalte for mindetavlen, der blev tilføjet ved indvielsen 11. November 1935.
Skaber Joseph Ancelin, Fransk kunstner, skabte den oprindelige del af monumentet dvs. den del hvor en hånd rækker op af jorden, symboliseret af en stenplade, og holder en flagstang (Kunstner)
  Måske udførte Stenhuggermester Peter Schannong selv indhugningen af indskriften på den i 1935 tilføjede mindetavle, men det vides ikke (Stenhugger)

Placering

Placering Kirkegård: Assistens Kirkegård.
  Er den oprindelige placering
  Er den nuværende placering

Indskrift

Indskrift På den liggende mindetavle foran hånden med flagstangen: AUX SOLDATS FRANCAIS INHUMÉS AU DANEMARK REPOSEZ LOIN DE FRANCE I LE DANEMARK DÉPLORE VOTRE SORT ET HONORE VOTRE ILLUSTRE VAILLANCE. ET QUE L' OUBLI SUCCOMBE À LA RECONNAISSANCE DONT NOTRE RENAISSANCE ENTOURE VOTRE TOMBE.
  På den liggende mindetavle under den franske indskrift: HVIL FJERNT FRA FRANKRIGS JORDE! DANMARK JERT TAB BEGRÆDER OG VISER MODET HÆDER, SOM I NAVNKUNDIGGJORDE, OG GLEMSELEN SKAL VIGE FOR TAKKEN, SOM INDHYLLER JER, HVEM VI DANSKE SKYLDER EN NYFØDT FREMTIDS RIGE. 1919 ANDERS W: HOLM
  Forfatter: Anders W. Holm
  Kilde: Et digt skrevet af Anders W. Holm i 1919 året for fredsslutningen efter 1. Verdenskrig og hvor det b
  Kildetype: Digt
  På stenpladen der symboliserer jorden hvorfra hånden med flagstangen rækker op fra: POUR LE PAIX

Udseende

Monumenttype Flagstang (Flagstang placeret ved siden af den franske, og hvorfra det belgiske flag vejer på mindedage. Den blev opstillet af Assistens Kirkegård på vegne af Den Belgiske Ambassade i 2002.)
  Konstruktion (Hånd i bronze, der holder flagstangen til det franske flag. Den rækker op af jorden, symboliseret ved en plade.)
  Flagstang (Flagstang placeret ved siden af den franske, og hvorfra det belgiske flag vejer på mindedage. Den blev opstillet af Assistens Kirkegård på vegne af Den Belgiske Ambassade i 2002.)
  Mindetavle (Flagstang placeret ved siden af den franske, og hvorfra det belgiske flag vejer på mindedage. Den blev opstillet af Assistens Kirkegård på vegne af Den Belgiske Ambassade i 2002.)
Materiale Bronze (Hånden der holder flagstangen til det franske flag)
  Jern (Begge flagstænger.)
  Uspecificeret Sten (Pladen der symboliserer jorden hvorfra hånden i den franske del af monumentet rækker op)
  Bronze (Lænken)
  Bronze (Den ene palmegren er muligvis bronze)
  Uspecificeret Sten (Den anden palmegren er af sten og er udhugget som en del af pladen der symboliserer jorden)
Ornamentik Anden ornamentik: Flag, der hejses på flagstængerne under mindeceremonier.
  Anden ornamentik: Lænke.
  Anden ornamentik: Flag, der hejses på flagstængerne under mindeceremonier.

Noter

Den senere tilføjede liggende mindetavle blev indviet den 11. November 1935. Soldaterne døde under internering på vej hjem fra krigsfangenskab fra krigen.

Kilder

N. E. Weis: Hvor minderne taler. Peter Schannongs værk, 1944, s. 79-82
Hans Larsen og Anders-Peter Mathiasen: Hvem ligger hvor. Ture på Københavnske kirkegårde, 2001, s. 31
Anders W. Holm: Danske stemninger 1914 - 1954, 1954, s. 21
En tur på Assistens Kirkegård: Henning Valeur Larsen, 1960, s. 140
Monumentgruppen under Udvalget for Reorganiseringen af Assistens Kirkegård: Assistens kirkegård: bevaringsværdige monumenter: Rapport vedrørende katalogiseringen af monumenter, 1987, s. 162 og 168
Jørgen Schrøder: Historier fra Assistens. En kulturhistorisk billedbog, 2003, s. 252 f.
Axel Andersen: Hvorledes blev disse fremmede soldater begravet her?, evt. upubliseret internt skrift, 1990, s. 39 f.
Marianne Linée Nielsen, Københavns Kirkegårde