Monument for Krigen i 1864

Søg efter monumenter:

Billeder

Monument i Rådhusparken i Århus over 40 krigere faldet i de slesvigske krige 1848-50 og 1864, begravet på den nu nedlagte Søndre Kirkegård, som var omtrent, hvor Rådhusparken er nu. Monumentet er opstillet i en lille mindelund sammen med en række gravsten fra kirkegården, herunder to for faldne i 1864.
Foto: Jan Baltzersen
Se alle 9 billeder
Monumentet er udformet som et knækket træ, når det ses forfra, men er i virkeligheden en stele, dvs. en flad opretstående sten, som det ses fra denne vinkel.
Foto: Jan Baltzersen
Monumentet med baggrund, hvor nogle af de gamle gravsten fra den nedlagte Søndre Kirkegård er opstillet, herunder to for faldne i 1864.
Foto: Jan Baltzersen
Rækken af gamle gravsten fra Søndre Kirkegård opstillet bag monumentet for 40 krigere faldet i de slesvigske krige 1848-50 og 1864.
Foto: Jan Baltzersen
Obelisken i forgrunden er en gravsten for premierløjtnant i 4. Dragonregiment, Frederik Wilhelm Meulengracht, født 28. april 1830 i Århus. Han blev såret under kampen ved Mysunde 2. februar og døde dagen efter. Skriften på stenen kan i dag ikke læses formentlig pga. alger og mos i indskriftens bogstaver. Billedet er fra 2004.
Foto: Jan Baltzersen
Gravsten for menig Adolf Theodor Svendsen, født i Århus 23. maj 1840 og uddannet bogbindersvend. Han blev såret i kampen ved Dybbøl 18. april 1864 og døde i København 16. maj. Skriften på stenen kan i dag ikke læses, formentlig pga. alger og mos i indskriftens bogstaver. Billedet er fra 2004.
Foto: Jan Baltzersen
Monumentet for 40 krigere fra de slesvigske krige 1848-50 og 1864 på sin oprindelige placering på Søndre Kirkegård. Som det ses, var der en flagstang ved siden af til benyttelse på flagdage.
Foto: Vaabenbrødreforeningen for Aarhus og Omegn
Nærbillede af monumentet for 40 krigere fra 1864 på sin oprindelige placering på Søndre Kirkegård. Kirkegården lå, hvor Rådhusparken ligger i dag.
Foto: Vaabenbrødreforeningen for Aarhus og Omegn
Gravsten for premierløjtnant i 4. Dragonregiment, Frederik Wilhelm Meulengracht, født 28. april 1830 i Århus. Han blev såret under kampen ved Mysunde 2. februar og døde dagen efter. Billedet viser stenens oprindelige placering på den nu nedlagte Søndre Kirkegård, hvor han var begravet.
Foto: Vaabenbrødreforeningen for Aarhus og Omegn

Hvad mindes

Begivenhed Krigen i 1864: Enkeltperson(er)
Anvendelse Årlige mindeceremonier (Reel senere brug)

Tilblivelse

Indvielsesdato 18/07 - 1909
Indvielsesceremoniel Monumentet blev indviet kl. 8.30 om morgenen. Der var mange mennesker til stede, og der sås mange faner fra så godt som samtlige af landets afdelinger af våben- og forsvarsbrødreforeninger.

Formanden for Vaabenbrødreforeningen for Aarhus og Omegn, skorstensfejermester H.O. Hansen, holdt en smuk tale, hvorefter dækket blev taget af stenen. Han overgav den til kirkebestyrelsen til fredning. Borgmester Drechsel modtog den på kirkegårdsudvalgets vegne og påpegede den betydning, Vaabenbrødreforeningen havde haft for en stor del af borgerne i Århus.

Derpå takkede den tyske konsul for, at også de tyske faldne var mindet på monumentet. Derefter blev der hængt kranse med signerede bånd på monumentet fra Vaabenbrødreforeningen og andre soldaterforeninger.

Derefter fremførte købmand Jodsephsen en recitation af et patriotisk digt af Nicoline Kierkegaard, og til slut sang forsamlingen en sang.

Kl. 16.00 tog Vaabenbrødreforeningen og de fremmede foreninger opstilling med deres faner på Ingerslevs Boulevard, hvorfra man i procession marcherede til Vennelyst. Der holdt formanden for de Samvirkende Forsvarsbroderforeninger en tale, og derefter var der spisning i Håndværkerforeningen, hvorefter man gik til Vennelyst og holdt fest med musik mv.
Finansiering Byrådet

Placering

Placering Mindelund: Mindelunden i Rådhusparken.
  Er den nuværende placering
  Kirkegård: Mindelunden i Rådhusparken.
  Er den oprindelige placering

Indskrift

Indskrift Minde over 40 Krigere fra Felttogene 1848-49-50 og 1864 som begravedes paa denne Kirkegaard Hvil i fred Rejst af Vaabenbrødreforeningen for Aarhus og Omegn den 18. Juli 1909 med bidrag fra Foreninger og Medborgere.

Udseende

Monumenttype Konstruktion (Et knækket træ.)
Materiale Uspecificeret Sten
Ornamentik Ingen

Kilder

Poul Harris: Århus i friluftskunst og mindesmærker, 1983, s. 16-19f og 108-109
J. C. Trap: Danmark: Bind 8: Århus Amt, Skanderborg Amt, Vejle Amt, 1963-64, s.
Jens Jepsen Nielsen: Vaabenbrødreforeningen for Aarhus og Omegn 1859 - 1959, 1989, s. 133-136
Vaabenbrødreforeningen for Århus og Omegn